Jakten på en ny ram

Vissa har bättre ögon för detaljer. Jag hade inte märkt det, men Loffe såg de direkt efter fikat på Stortorget i juni. Min första mtb, Scott Tampico, som nu är konverterad till singlespeed, har fått en smäll på vänster kedjestag så den är lätt intryckt. Och det är väl tyvärr inget att göra åt, aluminium bankar man liksom inte ut. Och den kan ju gå av när som helst med katastrofala följder, en knäckt ram i en utförslöpa är inget att leka med. Kör med feta däck, så det är inte många millimeter tillgodo mellan däck och ram, så med en lätt skev baksving är det meckligt att montera på bakhjulet.

Så jakten på en ny singlespeedram börjar. Min kravspec är ganska modest anser jag. Ramen ska ha horisontella dropouts, så jag slipper kedjespännare; kunna härbärgera min framgaffel Marzocchi MX Comp med 85 mm slag (ca 465 mm lång) utan att geometrin skiter på sig; ha ett bra pris; samt ha en snygg färg. Tycker jag inte är så hårda krav, men många ramar faller på gaffellängden, de vill ha kortare gaffel eller längre.

Många rekommenderar en On-one Inbred, en stålram med horisontella dropouts. Mycket bra pris, 139 pund, cirka 1900 kronor plus frakt (ca 1000 kr) från Storholmarna. Tyvärr finns den bara i rött. Det kanske jag kan leva med. Större tyvärr är att den inte finns i lager förrän i oktober. Jag vågar inte köra på Tampicon så länge. Vill ha en garanterat funktionell ss till SM:et i september.

Ett annat alternativ är en Surly 1×1, också en stålram. Finns hos Cyclecomponents för 4175 kronor med en leveranstid på 12 dagar. Då ingår till och med en stel framgaffel, om det nu är nåt jag gillar. Vet inte, andra kör med det, så jag får väl prova helt enkelt. Men jag vill gärna sätta på min Marzocchigaffel för komfortens skull, vilket geometrin med nöd och näppe kan ta.

Så valet står mellan en röd för 3000 kr med leverans i oktober eller en svart för 4200 kronor med leverans på två veckor? Vilka i-landsproblem! Men svart är vackert, svart är snyggt, svart är stilfullt. Jag funderar ett tag till.

11 reaktioner på ”Jakten på en ny ram”

  1. Nu ska vi se… Du funderar alltså på att vänta en evighet på en ful hojj med ful färg som bara kostar 1200 kronor mindre än en snygg hojj som du får nästan med en gång? Eh… Exakt vad är problemet?

  2. Häggs har semesterstängt månaden ut. Men enligt deras hemsida finns bara en st 18″-ram med horisontella dropouts kvar, en för 29″ hjul, samt en med sliding (?) dropouts för 4280 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.