Dagens dos av latin

Det där med latin är spännande. Hela vår kropp är en stor latinsk ordbok, varenda liten kroppsdel har ett latinskt namn. Även de kroppsdelarna som inte finns har ett latinsk ord. De kroppsdelarna som inte bör finnas, menar jag.

Igår fick jag lära mig vad hallux rigidus betyder, vilket jag dock haft ont av några år utan att veta vad det heter. Det är stelhet i stortåleden, och det yttrar sig som så att jag har svårt att böja höger stortå. Märker av det dels när jag (försöker) göra utfall, det blir halvdant när jag kliver fram med vänster fot och ska balansera hela tyngden på höger stortå. Men det är så illa att det ibland gör ont när jag bara går. För att då inte belasta stortån, går jag istället på utsidan av foten, vilket för med sig att knät blir snedbelastat och den gör ont i knät. Också.

Naprapatjohan sa att det går att operera, de öppnar tån och hackar bort benbitar som är ivägen för rörligheten. Det får det vara värt, snart kan jag väl inte gå alls? Fast vad gör det, jag känner inte alls av problemen när jag cyklar! Får väl sluta gå och bara cykla istället, så de där sex cyklarna inte rostar ihop för att de används för lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.