Synt å sånt

Av ohejdad vana har jag varit syntare i 28 år och vad är då mer lämpligt än att besöka Syntens dag på Musikmuseet? Sagt och gjort. Men… i ett litet hörn på bara cirka tre kvadratmeter hade de ställt ut några syntar i två montrar. Jag blev lite besviken faktiskt, trodde utställningen skulle vara större. Däremot ingick det i entrépriset en konsert, så varför inte?

En ung kille spelade på flygel och en ung tjej spelade på syntens urinstrument theremin. En halvtimme med elektroniska toner från ett instrument som uppfanns för cirka 90 år sen av ryssen Léon Theremin, därav instrumentets namn. Besvikelsen var som bortblåst när jag satt där i konsertsalen och såg hur hur hon magiskt rörde sina händer i luften och med små rörelser framkallade smekande toner. Vad jag inte visste då, men gör det nu när jag bloggar om det, är att tjejen som spelade hette Carolina Eyck och tydligen är en världsvirituos på theremin. Sedär, jag har fått årets dos av finkultur. En riktigt bra söndag helt enkelt.

2 reaktioner på ”Synt å sånt”

  1. Vet inte var folk får alla dumheter ifrån. Men jag gillar inte tåg. Bara har det som yrke.

    Men de där två i videon är ju helsköna, där kan man snacka om kärlek och vänskap. Ser man inte ofta nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.