Braess paradox

Fler vägar leder till mer trafik och därmed mer köer. Se på Södra länken, den slår i kapacitetstaket ständigt, vilekt den gjorde redan för tre år sen när den var klar. Fenomenet har tom ett namn: Braess paradox.

Braess paradox, att mer trafikkapacitet kan leda till långsammare trafik, har sitt namn efter den tyske forskare, Dieter Braess, som upptäckte den redan på 60-talet.
Om vi har en bilväg med köer så borde väl en ny genväg eller en extra fil medföra bättre framkomlighet? Nej inte alls så säkert!
Ty den nya möjligheten kan vara så utomordentligt attraktiv att den drar till sig mera trafik, mer än vad som motsvarar dess nya kapacitet.
Onekligen motsäger Braess upptäckt vår intuition även om den logiskt noggranne kan konstatera att det inte handlar om någon ”riktig” paradox. Detta beteende är nu inget som är begränsat till vägtrafik utan gäller även för datatrafik och telekommunikation så Braess har fått förnyad aktualitet.

För kan någon påstå att biltrafiken har minskat trots alla nya vägbyggen? Braess paradox kan även implementeras på cyklandet: fler cykelbanor ger fler cyklister! Och det är ju klart bättre för miljön, hälsan och ekonomin än fler bilar.

2 reaktioner på ”Braess paradox”

  1. Lätt att säga om man är en ensamstående man i sina bästa år.

    Nu går inte din livsstil att applicera på alla människor. men jag är glad att du cyklar och att du är nöjd med det. men det finns fler perspektiv än ditt. Idioter eller inte.

  2. Din livsstil att köra bil i tid och otid går absolut inte att applicera på någon människa. Det skulle bli mänsklighetens och jordens undergång. Vänta här nu… är det inte det som är på väg att hända redan nu idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.