Tomma tunnor

Ju oftare någon använder ord för att framhäva sina egna positiva egenskaper, desto mer tenderar de att inte leva upp till dom. Som att försöka rättfärdiga sitt omoraliska handlande.

Se bara på socialistiska stater och de gamla öststaterna som Östtyskland och Sovjetunionen. Ordet demokrati används både till höger och vänster, bland annat genom att få in ordet demokrati i landets officiella namn. Som DDR, Deutsche Demokratische Republik, eller Nordkoreas officiella namn Demokratiska folkrepubliken Korea. Två länder som är allt annat än demokratiska. Ju mer ordet demokrati använd, desto minde demokratiska är dom. Vilket även oftast stämmer med Socialdemokraterna och den så kallade Rörelsen. Där ord som demokrati, solidaritet och jämlikhet används i parti och minut, men som ingen av dom på länga vägar lever upp till. De svenska Socialdemokraterna och dess Rörelse är väl de minst demokratiska, solidariska och jämlika organisationerna som finns.

Så fungerar människor också. De vill gärna tillskriva sig egenskaper de inte äger. Som att ofta kalla sig hänsynsfull, snäll, respektfull och så vidare. Men tyvärr, desto oftare en person tenderar använda dessa ord, desto mindre lever du upp till ordens betydelse. De som ofta kallar sig hänsynsfulla, är de mest hänsynslösa människorna. De som kräver respekt av andra, är de som inte själva respekterar andra.

Det är helt enkelt mycket ord och liten verkstad. De som verkligen är hänsynsfulla och respektfulla, snackar inte så mycket om det. Utan är det helt enkelt i sitt handlande.

2 reaktioner på ”Tomma tunnor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.