Dörrfobier

Det kanske finns ett medicinskt namn för det, men låt oss kallade dörrfobi. Alltså folk som på något sätt är rädda för dörrar. Själv har jag sen jag fick handen i kläm i bildörren som pappa smällde igen, stor respekt för dörrar som rör sig. Inte bara de som stängs, utan oftast även de som öppnas. Går gärna inte genom en dörröppning om dörren är i rörelse. Alltså försöker jag aldrig klämma mig in genom en stängande tunnelbanedörr som många gör här i Stockholm. De inte bara riskerar att förstöra dörren så tåget tas ur trafik, de riskerar att fastna, och dras med när tåget startar, med dödlig utgång som resultat.

Det är ju inte för inte som jag förstått vilket land som uppfunnit giljotinen när jag åker med metron i Paris. Föraren håller stenhårt på tidtabellen, och dörrvarningssignalen ljuder oavsett om all inte kommit av eller på ännu, varvid dörrarna smäller igen med en duns. Den som har fingrarna mellan där lär inte ha några fingrar kvar. Och jag har heller aldrig sett nån som försökte klämma sig emellan de dörrarna när de stängs. Vi borde skicka dit Stockholmarna på tunnelbanetågspåstigningsutbildning.

En bra grundregel här i livet att går du igenom en dörr, en port eller en grind, lämnar du den i samma skick som man fann den. En stängd dörr lämnar du stängd, en öppen dörr lämnar du öppen. Det finns alltid en orsak till varför en dörr eller grind är öppen eller stängd. Kanske för att hindra små barn från att springa ut på en hårt trafikerad väg, eller hindra djur att smita iväg.

Det finns de som aldrig kan lära sig stänga dörrar ordentligt. Som när de ska passera en dörr som är stängd inte stänger den ordentligt efter sig, utan bara skjuter igen den lite lojt och lämnar en glipa. En halvstängd dörr hindrar inte barn eller djur att smita ut. Även det omvända förekommer, de kan inte lämna en öppen dörr öppen, utan skjuter igen den lite halvdant så att ingen annan kan passera utan att behöva springa på den halvöppna dörren.

Det är som att dörren är farlig att stänga eller öppna ordenligt. Som att en halvöppen, eller en halvstängd dörr är mindre farlig. Det är väl samma typ av människor som inte klarar av att hänga tillbaka verktyg på samma ställe de tog det på. Eller lägga tillbaka hantlarna på samma ställe de tog dem från. För varför göra något ordentligt när det går att göras halvdant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.