Frihet, broderskap och jämlikhet

Frihet, broderskap och jämlikhet – utropades det under franska revolutionen. Och det är en paroll som fortfarande står sig idag och som nog de flesta kan ställa upp på. Ett medel att nå dit är demokrati och yttrandefrihet, vilket många verkar ha svårt för i dessa dagar när ett nytt politiskt parti seglade in i riksdagen. Vad vi än tycker om åsikter som inte stämmer överens med våra egna, måste vi respektera att de blivit valda av det svenska folket i demokratiska val. Att inte visa dem tillbörlig respekt, är att bajsa på den svenska demokratin! Och den ska vi vara rädda om, fortfarande dör människor för att få uttrycka egna åsikter och att få rösta i demokratiska val. I lördags gick afghanerna till val, och talibanerna dödade massor av oskyldiga civila som gick för att rösta. Så vill jag inte ha det i Sverige, utan vi ska respektera varandras åsikter hur galna dom än är.

Idag är det höstdagjämning. En annan form av jämlikhet. Dagen då dag och natt är lika långa. Mer jämlikt än så kan det inte vara. Börjar fundera på om det är dags för långbyxor, men så länge det är mer än tio grader på dagen, behåller jag kortbyxorna på. Mina ben gillar friheten att inte vara instängda. Allt för frihet, broderskap och jämlikhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.