Ensam är stark… eller

Estlad blev självständigt 1991 efter 47 års ockupation av Sovjetuniron. En viktig symbol för frihet och oberoende för ett nyligen självständigt land är en egen valuta. Estland införde valutan Kroon. Men från den förste januari övergår Estland, liksom alla andra medlemmar av EU, till valutan euro. De överger därmed en symbol för sin frihet de kämpat för i 47 år, till förmån för en större gemenskap av. Det är modigt och starkt av esterna att överge denna symbol för sin frihet, men inte mer än rätt anser jag nu när de är med i EU.

Sverige har inte varit ockuperat av annan stat på 487 år, då vi kastade ut danskarna 1523. Det känns inte som vi behöver bevisa vår frihet och oberoende för andra, den liksom är självklar flera generationer tillbaka i nästan ett halvt årtusende. Trots det fortsätter vi att hårdnackat hålla kvar vid vår krona. Men vad har vi att bevisa? Ingenting mer än att vi svenskar är självgoda och dumma. De kan ju inte ens uttala euron rätt. Euro ska uttalas på samma sätt som du på ditt eget modersmål uttalar Europa, har EU fastslagit: euro. Trots det fortsätter svenskarna säga ävrå, med v. Eller – brrr – bastarden jorå. Vore de det minsta konsekventa skulle de säga Ävråpa eller Joråpa om Europa.

Det är väl helt enkelt för mycket att begära att vi inför valutan euro när svenskarna inte ens kan uttala det korrekt. Snart har alla eu-länder gått över till euro så lever vi i en liten isolerad feg ö mitt i alltihopa precis som under andra världskriget. På med skygglapparna så vi slipper se vad som händer där ute i den stora farliga världen.

2 reaktioner på ”Ensam är stark… eller”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.