Känslan för tänket

Låt förnuftet råda” brukar det låta. Eller “använd sunt förnuft“. Men vad är förnuft? Hur använder man sitt sunda förnuft? Svårt att förklara, kan inte sätta fingret på det, men jag har en känsla för vad det innebär, förnuftet. Jag är ingen filosof, men att använda sitt förnuft är när man tänker till, använder sitt eget tänk utifrån sina egna erfarenheter. Inte återanvänder andras tankar. När man använder sin egen logik och rationellitet. Men det kan vilken simpel leksak som helst göra numera, komma fram till en logiskt tanke.

Det dessa leksaker inte kan, är känna känslan. Känslan av ords olika betydelser, känslan för andra människor, känslan bortom sunt förnuft, känslan bortom det egna tänket. Där är vi unika, vi människor. Vi har en känsla.

Känslan finns där, har alltid funnits där. Men förr förlitade jag mig nästan uteslutande på mitt logiska tänkande. Följde mitt sunda förnuft och de rationella besluten. Det var ju det enda logiska, att förlita sig på sin egen intelligens. Dum vore jag ju annars!

Men det blev inte alltid rätt när jag följde det sunda förnuftet och det logiska tänkandet. Det blev ofta fel. En mycket avgörande händelse i mitt liv fick mig dock att vakna upp. I flera år innan hade jag känt en känsla, men inte följt den alls. Men efter denna händelse insåg jag att den känslan var rätt hela tiden! Insåg att jag borde våga lita på min känsla.

Ju mer jag följer känslan blir det oftare rätt, än när jag enbart förlitade mig på tanken. Inte alltid, men märkbart oftare. Men jag har inte slutat helt att använda mitt tänk eller använda mitt sunda förnuft. Försöker bara hitta en balans mellan dom, tänket och känslan. Låta båda komma till tals. Står jag inför ett viktigt beslut lyssnar jag på båda, men går mer och mer på känslan om den är stark. Uppstår det en konsensus mellan känslan och tänket är det perfekt. Då kan det aldrig bli fel!

Mitt självförtroende har växt sedan jag vågade lita på känslan. Vågar numera släppa fram mer av mig själv, och mer av min känsla. Känner mig därav tryggare och starkare i mig själv. Jag har kommit ut ur förrådet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.