Glömde Soma

Soma glömde jag bort. En silvrig 4one5 i stål den också. Gjord för gaffel med 80 mm slag, eller 440 mm längd. Pris enligt Dane på North American Flyers 3700 kr med ca 1-2 veckors leverans. Provcyklade Jonas Soma igår, skön hoj! Men hans är 17″ och den kändes lite för lång. Så isåfall är det en 15″ som gäller. Den har samma TT/CC Effective som min Salsa.

Valet står nu mellan:

 1. On-one Inbred, röd, 1900 kr med leverans oktober från UK, gaffel 4-5″ slag (100-125 mm)
 2. Surly 1×1, svart, 4175 kr med två veckors leverans från Cyclecomponents i Karlstad, gaffel 80 mm slag och 413 mm lång, stel gaffel ingår
 3. Soma 4one5, silver, 3700 kr, leveranstid cirka 1-2 veckor från Dr Spoke / North American Flyers, gaffel 80 mm slag eller 440 mm lång

Inbreden finns alltså inte förrän i oktober samt är gjord för längre gaffel än vad jag har, för 100-125 mm slag.

Surlyn är snygg i svart och en stel gaffel följer med. Funkar nog på stan och grusväg, men på stök & bök i Hellas tror jag inte det i längden blir bekvämt, jag vet inte. Surlyns geometri är gjord för en gaffel som axel-krona är 413 mm. Min Marzocchi MX Comp är ca 450-460 mm (självmätt). Så ramen kommer att vara ca 40 mm för hög fram…

Slutligen Soma då som tyvärr bara finns i silver, se själva Jonas cykel. Men som är gjord för en gaffellängd på 440 mm, alltså bara nån centimeter fel. Soma verkar i geometrin passa bäst.

Men hur fungerar det med QR (quick release = snabbkoppling) och horisontella dropouts? Jag har ett par Mavic Crossride hjul med snabbkoppling. Är tuggnuts lösningen, eller måste jag försöka byta axeln till gängad axel, eller köpa helt nya hjul?

Många frågor, få svar. Vill inte köpa grisen i säcken, det ska bli rätt från början, utan ånger och strul.

6 reaktioner på ”Glömde Soma”

 1. Jag har ju aldrig köpt cykel utan att prova den innan, (de har ju varit kompletta när jag köpt dem) men jag vet ju att cyklar som inte känns rätt i samma stund jag sätter mig på dem, går bort. Alltså borde du satsa på geometrin?

  Och vad det gäller färgen… Du ser den inte själv när du sitter på och skulle du ändå irriterad dig vid vetskapen av en röd- eller silverfärgad så är det bara till att lacka om. Du kan få låna min tuschpenna 😉 (Vad fasen, jag har en rosa cykel och jag avskyr rosa!)

  Du har nog redan räknat bort On-one, vill ha Surlyn men känner att Soman är bäst. Så vad väljer man? Blunda, välj och sluta vela! Du har ju ändå aldrig ångrat något du faktiskt gjort 😉

 2. Hur kan du räkna på On-One?? Urgrundsfadern för alla stålsinglespeeds.. ;o)

  Tror att en Soma blir super!! Man ska fega på färgerna. Hade jag bara hittat någon som gör det till ett bra pris skulle jag gärna måla om min vita Inbred till något klatchigare.

 3. Rake? Vad betyder rake på gafflar? Ser nu att On-one säljer gafflar:
  26in forks have 440mm axle-crown dimension, with 38mm rake.
  Jaha, men i specen för Inbred säger han att den tar gafflar med 100-125 mm slag. Skulle det vara fallet, så har ju ramen en geometri som passar min gaffel! Inbreden är klart mest prisvärd… men det faller ju på att den inte finns att få tag på.

  Undrar om Surly 1×1 klarar såna gafflar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.