Den dödligaste cancerformen glöms bort

Det är bra att dödliga sjukdomar uppmärksammas och pengar samlas in till forskningen. De behöver alla pengar de kan få. Men det är svårt att som givare att ta ställning till vad som är relevant eller inte. Just nu pågår en kampanj mot bröstcancer och många stöder den med att bära ett rosa band. Det är bra, det är en god gärning. Vi får intrycket att bröstcancer är en vanlig sjukdom, den vanligaste cancerformen i Sverige. Vilket är helt fel. Är vi är förda bakom ljuset?

Beroende på var man söker fakta, får jag fram att mellan 6300 och 7000 kvinnor får diagnosen bröstcancer varje år. Av dessa diagnostiserade kvinnor dör cirka 1500 kvinnor per år. De flesta opererar bort det drabbade bröstet, vilket för många är en katastrof. Det är hemskt, det är tragiskt.

Men det talas väldigt tyst om det absolut vanligaste cancerformen, som är vanligare än bröstcancer. Det är prostatacancer. Cirka 10 000 män får diagnosen prostatacancer varje år. Av dessa dör cirka 2500 per år. Behandlingen mot prostatacancer är att operera bort tumören och i nästan alla fall ger det biverkningar som inkontinens och impotens.

Det är alltså många gånger fler män som drabbas av prostatacancer och dör av den, än vad det är kvinnor som drabbas och dör av bröstcancer. Vems sexualitet blir mest lidande, en impotent man eller en enbröstad kvinna? Vem får svårare att klara vardagen, en man som hela tiden kissar på sig, eller en kvinna med bröstprotes?

Varför har det blivit såhär, varför är det bara kvinnans lidande som belyses? Som hela deras personlighet, kvinnlighet och sexualitet ligger i ett bröst. Borde vi inte uppmärksamma den mest dödliga cancersymtomen, prostatacancer minst lika mycket som bröstcancer, eller ännu mer? Var har jämställdhetsivrarna tagit vägen? Eller är det en tävling, där den cancerformen med bästa reklambyrå och lobbyister “vinner”?

Referenser:
Prostatacancer.nu
Medical link, prostatacancer
Internetmedicin, prostatacancer
Cancerfonden, prostatacancer
Socialstyrelsen, mammografi
Medical link, bröstcancer
Cancerfonden, bröstcancer
Rosa bandet

2 reaktioner på ”Den dödligaste cancerformen glöms bort”

  1. Hur vore det om du tog reda på lite fakta om de båda cancerformerna innan du jämför bröstcancer med prostatacancer.

    Citerar en läkare:

    “Dödligheten är defakto i yngre år långt större för bröstcancer än för prostatacancer. Sammantaget är prostatacancer en inte alls lika allvarlig diagnos som bröstcancer.
    Skillnaden mot bröstcancer är att merparten av fallen med prostatacancer upptäcks när patienterna är över 70 år. Dödsfallsprocenten är 15 om tumören är begränsad till prostatan och man kan leva flera år utan ens behandling. Bröst har förbindelse med lymfsystemet och går man för länge med en tumör så riskerar det att sprida sig som metastaser och blir svårt att bota. Dödligheten i bröstcancer ligger på 23 %.”

  2. Den dödligaste cancerformen är pankreascancer, eller bukspottkörtelcancer. 1% lever fem år efter diagnosen ställs… Har en kollega som nyligen diagnosticerades med det. Lyckligtvis är det en ovanlig cancerform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.