Samhällets normer

Det har i alla tider funnits människor som är rädda för det avvikande, för det som går utanför deras egna normer. Sådana som därmed anser sig stå över både lag och moral och därmed har sin fulla rätt att häckla, förfölja, förnedra, utsätta de “andra” för livsfara. Ja, till och med döda i sin iver att upprätthålla det de anser vara den förträffliga normen alla bör leva efter.

Förr var det judar, svarta, homosexuella, zigenare och andra som ansågs vara “onormala” och utanför gängse norm. Det var inte alls länge sen som en homosexuell blivit mördad för att denne var just homosexuell. Den som mördade tyckte det var helt rätt, då allt onormalt är som en cancersvulst som ska elimineras, för att inte störa deras egna skeva introverta livssyn.

I Sverige där bilen sedan 1950-talet är normen för hur förflyttning skall ske, är allt annat onormalt och skall förlöjligas och utsättas för fara. Bilister anser att cyklister faller utanför denna norm och därför tar de sig ha rätt att tuta, preja och medvetet köra på cyklister. Cyklisterna är i deras ögon en cancersvulst i trafiken som stör bilistens ego och stör dennes norm att alla ska köra bil. Jag får dagligen höra från cyklister där de är nära att bli ihjälkörda, inte av en bilist som gör ett litet misstag, utan av en bilist som fullt medvetet köra nära, prejar och siktar på en cyklist. Syftet med detta brukar de ange att de vill lära cyklisten en läxa. Vad har cyklisten för nytta av den lärdomen när denne är död? Det är ju helt uppenbart varför bilister fullt medvetet går in för att skada oss, de vill rensa bort cyklisterna från detta jordeliv. Och det är helt ok, ingen verkar anse detta är konstigt, för bilismen är normen i samhället, allt annat ska bort.

Nästa gång kanske är det någon annan grupp i samhället som är onormal och skall lynchas. Vem vet, kanske tillhör du någon av de grupperna?

4 reaktioner på ”Samhällets normer”

 1. Problemet med cyklister är att många saknar kunskap i trafikfrågor. Dom som kan cyklar enligt de lagar som finns medan vissa anser att dom icke behöver stanna för rött ljus, inte behöver visa körriktning, kan köra mellan bilfiler osv… Sen finns det ju galna gångtrafikanter som inte har någon respekt för cykelbanor, dom borde utrotas.

  Problemen är på individnivå oavsett vilken grupp man tillhör.

 2. Stämmer rätt bra Maria. Tyvärr måste jag säga det är företrädesvis damer som kör mot rött, cyklar i vänstertrafik osv. Beror nog på att de sällan eller aldrig kör bil och därmed saknar kunskap om vilka trafikregler som gäller. Det skulle behöva trafikutbildning även för cyklister och gående. Alltså alla trafikanter!

  Förty, ger det inte någon bilförare eller någon annan rätt, att medvetet utsätta eller ens försöka utsätta någon annan för fara eller köra ihjäl denne för att bilisten anser sig ha rätt.

  Det var fruktansvärt otrevligt när bilen gled upp brevid mig bakifrån, och när han låg jämsides sakta sakta körde närmare mig och prejade in mig i de parkerade bilarna. Han pekade på den avstänga och uppgrävda cykelbanan och ansåg sig tydligen därmed sig ha rätt att skada mig, eller tom döda mig.

  Därav min kanske magstarka liknelse, hur en samhällsgruppp anser sig ha rätt att utrota en annan samhällsgrupp som inte passar in i deras beteende: bilismen.

 3. Min erfarenhet är att det är främst cyklister med hjälm som kör mot rött eller far fram i racerfart utan hänsyn till andra.

 4. Bäste Anonym, så kanske det är i Malmö. Men eftersom mer än 80% av cyklisterna i Stockholm har hjälm, så stämmer inte det påståendet. Ska inte säga något procenttal för hur många som kör mot rött, men det är långt ifrån 80% av alla cyklister. Möjligtvis max 10% uppskattar jag det till.

  Men vad är din erfarenhet av mordiska bilister?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.