Inget att fira

Läser i DN idag att man firar slaget vid Sävar. Till och med kronprinsessan Victoria, kungen och drottningen är där för att fira. Men är det verkligen något att “fira”? Vid slaget vid Sävar förlorade vi mot ryssarna och vid de efterföljande fredsförhandlingarna fick Ryssland halva Sverige. Myntverket har till och med gjort en speciell baksida på enkronorna med texten “Den underbara sagan om landet på andra sidan hafvet” (sic!) Jo, nog var det en underbar saga att Sverige för över 200 år sedan var dubbelt så stort.

När barn slarvar bort vantar eller när vuxna slarvar bort flera miljoner kronor som är någons annans, så är det inget som firas. Då får dom en utskällning och får skämmas. Det tycker jag vi göra göra, skämmas, istället för att fira och vara stolt över att vi förlorade ett slag och slarvade bort halva Sverige? Vi ska skämmas över förlusten mot Ryssland och förlusten av Finland och Åland. Skäms på oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.