Riga

Hundra kronor för en hel hytt tur och retur Riga tyckte jag var ett bra pris. Men sedan tillkommer ju frukost och middag för två, och genast blev de där hundra kronorna minst 800 kronor per person. Och i tax-freen va sortimentet skralt och priserna var inte någon höjdare. Lettland är med i EU och vi mellanlandar inte på Åland, så det är ingen tax-free alls.

Riga är en relativt stor med runta 700 000 invånare. Fler än Stockholm som har virka 600 000 invånare. Det märktes på husen, stora höga stenhus från sekelskiftet i varierande skick. Allt från nyrenoverat till fallfärdiga. Fanns en hel del hus i stilar som art deco och jugend. Runt gamla stan går en gammal vallgrav och massa parker och boulevarder.

Gamla stan blev jag lite besviken på. Trodde den skulle vara lika Hansalik som Vana Linn i Tallinn och Gamla stan i Stockholm. Som jag förstått, blev Riga bombad under kriget, så det var mycket kulisshus. Hus som inte var mer än 50 år gamla men som skulle se äldre ut. Några trånga gränder och 500 åriga hus såg vi aldrig.

Det enda som inhandlades förutom fika, var ett par vantar och två spårvagnsbiljetter för 24 timmar. Med dessa tog vi oss ut lite i förorterna med spårvagn och trådbuss för att kunna studera lite sovjetiska betonghus och baltiska trähus. Vi får nog åka ända till någon ändhållplats nästa gång för att se sånt. Jo, Gunilla köpte par bärnstensörhängen. Sånt såldes överallt, och naturligtvis var vi inne i alla de butikerna hon kunde hitta…

Hösten gör ingen stad rättvisa, men det var gott om parker, boulevarder och andra grönområden så jag kan tänka mig att staden blir otroligt vacker och grön på sommaren, så ett återbesök har redan format sig i min tanke.

En reaktion på ”Riga”

  1. Låter mycket som min och sambons resa över.
    Skramlig spårvagn, överskattad ”gamla stan”, men vi hittade iaf billig sprit.
    För någon hundralapp till så får man en hotellnatt.
    /Ari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.