Personliga dofter

Förra helgen när Klonen klev över tröskeln så utbrast han att “här luktar det som alltid”. Jag frågade vad han menade, och han svarade att det alltid luktar kaffe.

Och så är det väl, att det luktar speciellt hemma hos alla människor. Jag mal mina egna bönor till epressomaskinen, så det är klart det luktar nymalet kaffe hos mig. Ibland kan det lukta curry, för hu så det sätter sig överallt när jag fräst curry i smör.

När jag var liten luktade det en kombination av kaffe och tobak hemma hos pappa. Inte vilken tobak som helst, utan piptobak. Och ingen vilken piptobak som helst, utan Borkum Riff, med whisky. Tycker nästan det är lite synd att han slutade röka pipa, för det var något speciellt över den lukten. Men när han gifte om sig så är det helt andra lukter hemma hos dom. mer neutrala och opersonliga. Kanske det blir så när det är flera som bor tillsammans, det blir en mer anonym lukt?

Hos mormor luktade det också speciellt, men jag kan inte säga vad det är. Eller var heter det väl. Troligen mest en viss sorts parfym, som jag endast en enda gång sen hon dog, känt doften av hos någon annan.

Hos mamma luktar det inte gott. Det luktar bara äckligt inrökt. Det är en viss skillnad på lukten från cigarettrök och röken från pipa. Inte många som röker pipa nuförtiden. Det är mer stilfullt, ser inte lika billigt ut som att röka cigarett. Och det luktar godare med pipa. Fast egentligen är väl helt rökfritt den bästa lukten. Eller nymalt kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.