Dagens ord: balaclava

balaclava

Så här de sista skälvande vinterdagarna tänkte jag nämnda förträffligheten med en baclava. Eller rånarluva som den även kallas på svenska. Helt ovärderlig kalla vinterdagar, då den effektivt skyddar hals, nacke och större delen av huvudet. Den har antingen ett hål för vardera ögat eller en stor öppning för båda ögonen. Ibland kan den även ha öppningar för näsa och mun. Ja, ni ser själva på bilden vad effektivt den skyddar nästan hela ansiktet och huvudet.

baklava

Balaclava ska inte förväxlas med baklava. Baklava är nämligen ett sött bakverk och är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från Turkiet och Osmanska riket. Baklava består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter som gräddas och när den fortfarande är varm dränks i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Den serveras oftast till starkt svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.

Nu när ni vet detta, vill jag inte se nån där ute cykla omkring med en baklava i ansiktet på vintern. Inte ens på sommaren är det lämpligt att bära den som beklädnad. För den delen, vill jag heller inte se någon äta en balaclava till kaffet. Överens?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.