Dyr i drift

Ragge ställer in Valentina så hon passar till cykeln

Med dig som rådgivare blir man pank på nolltid.” Varning utformas härmed, att gå till Cykelcity och handla med mig är dyrt. Detta insåg Valentina idag som skulle hämta sin nya räcer och då passade hon på att köpa sig lite tillbehör. Förutom den nya cykeln, blev det även ett par nya cykelskor, samt minipump, däckavtagare, extraslangar, kedjeolja och kedjetvättsvätska. Sadelväska har jag för många av, så det ska hon få en gôrbilligt. Lyckades övertyga henne om förträffligheten med lösa ärmar och knävärmare samt väst. Så det lade hon till i högen, även om västen glömdes bort. Dock lyckades jag inte övertala henne att skoöverdrag är väldigt praktiskt om man vill cykla när det är lite svalare ute, då moderna cykelskor är väldigt ventilerande. För ska hon cykla utan skoöverdrag så lär det bara bli när det är varmare än 18 grader, och det kommer bara bli två dagar om året om vi ser till hur 2012 blev. Och då lär hon inte behöva varken ärmar, knävärmare eller väst. Nå, hon kommer nog till insikt efter första turen när hon fått lägga sig i badet några dagar för att tina tårna.

Malene är en annan trevlig cyklista som förra året utan att fråga utsåg mig till sin cykelmentor inför sitt första räcerköp. Jag blev såklart smickrad och satte då ihop en lista på vad en nybliven räcercykelägare måste samt bör äga.

Måste, kroppen

 • hjälm
 • cykeltröja med fickor bak
 • cykelbyxor med vaddering
 • strumpor
 • cykelskor, spd-l eller liknande
 • handskar
 • vindväst (eller vindjacka med avtagbara ärmar)
 • ärmar
 • knävärmare
 • skoöverdrag
 • cykelglasögon

Måste, cykel

 • fickpump
 • däckavtagare i plast
 • extraslang
 • multiverktyg
 • ringklocka
 • flaskställ eller två
 • vattenflaska eller två

Bör, kroppen

 • cykelkeps, buff
 • undertröja
 • vindjacka, regnjacka

Bör, cykel

 • sadelväska, slippa ha allt i bakfickorna
 • multiverktyg med kedjebrytare
 • snabblänk till kedja
 • cykeldator, gps, pulsklocka
 • golvpump

Kom ihåg

 • aldrig aldrig någonsin något under cykelbyxorna – av hygieniska och komfortmässiga skäl
 • aldrig något i bomull, gärna i merinoull

Observera att detta är min högst personliga lista. Vissa saker skulle jag vilja flytta från bör till måste, men har tagit lite hänsyn till att många nyblivna räcerägare kanske har begränsad budget, då de har köpt för dom kanske en dyr cykel. Skulle jag inte ta hänsyn till detta, skulle iallafall golvpump och sadelväska flyttas upp till måste.

Kommentera gärna listan och kom med synpunkter på vad ni anser bör läggas till eller strykas.

7 reaktioner på ”Dyr i drift”

 1. ringklocka bort tycker jag, sen skoöverdrag som du så fint skriver om borde till i bör, kroppen. Annars ser det bra ut. Vindväst är bra mycket bättre än vindjacka med avtagbara ärmar, de blir så klumpiga jämfört med en tajt smidig väst.

 2. Ringklocka är väl inte helt PK enligt stilpolisen, men faktiskt så får jag användning för den rätt ofta. Iaf här i Stockholm med alla sina inflyttade förvirrade bönder som irrar runt på cykelbanor och annorstädes där de inte borde vara. Dessutom är det lag på det.

  Att jag skrev jacka med avtagbara ärmar som alternativt borde jag nämnt att det gjordes med hänsyn till budget. Du har rätt att en väst är smidigare och då borde en vindjacka alternativt regnjacka in på bör.

 3. Hehe, jag skippade också ringklockan. När en kör i stadstrafik blir det ju ofta så långsamt att en har tid att försynt be folk att “flö”, som vi säger där jag kommer ifrån. Men om cykeln är mer pendlingsorienterad är det ju bra med en klocka.

  /Malene

 4. Ringklocka är ett absolut måste enligt mig, oavsett om man befinner sig på cykelbanorna som delas med gångtrafikanter eller på riksväg 272. “Pling pling” är mer universiellt gångbart än “FLYTTA PÅRÉ! ÖH ÖH!”.

  Sen tycker jag nog att kolsyrepump är att föredra framför vanlig pump, av flera anledningar. Främst för att ett munstycke och 2-3 kolsyrepatroner passar bättre i bakfickan, men även för att man aldrig får upp rätt tryck med en handpump. Dessutom är det billigare (i början).

 5. Ringklocka finns väl ingen användning för på racer? Möjligen på cx om man kör i stadstrafiken, men racer undviker man ju köra i stan. Cykelväska vet du ju vad jag tycker om 😉 Det som inte får plats i jerseyns/jackans fickor tar man inte med sig på träningspass!

 6. Cyklar du i Storstockholm, är “stan” lite större och det är långa transportsträckor på gemensamma gc-banor innan man är ute på landsvägarna.

  Som ledare har jag lite mer med mig, bland annat två slangar och ett förstaförband som bara de tar en ficka vardera. Västen och ärmarna som jag tar av mig efter den kulna morgonen vill jag kunna pula ner nånstans. Så det blir fort trångt i mina fickor om jag inte skulle ha sadelväskan. Vad ska jag då lämna hemma, pumpen, telefonen, nycklarna hem, de extra baren för den långa turen? Alla har inte följebil som kan ta hand om alla prylar.

 7. Sjyst sammanställning

  Jag tycker det är lika märkligt varje gång folk förespråkar att man inte behöver klicka på racer. Oavsett om det är för snyggheten, komfort eller om den ändå inte gör någon skillnad så står det med i lagen att den ska vara med på cykeln.

  Skoöverdragen är långt mycket viktigare än löstagbara ärmar och ben. Smärtan i tårna när de fryser är inte spännade 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.