Vad är det för årstid, egentligen?

För nästan tre veckor sedan var det höstdagjämningen. Dagen då natt och dag är lika långa. Dagen då hösten påbörjar sitt intåg. Sommaren är på väg ut och vi går alltså mot höst. Igår blev det oktober, den första höstmånaden. Enligt SMHI infaller hösten normalt den 29 september i Stockholm, och så här säger de om hösten:

Definitionen för höst är att dygnsmedeltemperaturen ska hamna i intervallet 0 till 10 plusgrader.

Så enligt SMHI är det nu höst.

När jag ser folk på stan undrar jag om det inte är vinter. En del har redan dragit på sig största värsta dunjackan. En jacka gjord för tjugo minusgrader. Det måste vara kolossalt svettigt när det är femton plusgrader ute. Ännu lustigare blir det när polaren bredvid står i kortbyxor och enbart t-shirt. Kan de inte samordna sin klädsel innan de går till skolan? Ett kort sms på morgonen bara; “dunjacka eller kortbyxor?” Så slapp de se ut som två idioter utsläppta på permission.

Från igår fick man även lägga på dubbdäcken på bilen! Alltså är det vinter nu. Vägverkets omsorg om människorna är bra, dubbdäck räddar liv säger dom. Dubbdäcken river upp asfalt, och 2000 oskyldiga människor dör varje år av dammet. Hur kan dubbdäck då rädda liv?

Enligt våra klockor är det fortfarande sommar. Fram till den 28 oktober har vi sommartid, då vi går över till vintertid. Alltså är det fortfarande sommar.

Svårt att veta det här. Sommardäck eller dubbdäck? Kortbyxor eller dunjacka? Är det höst, vinter, eller fortfarande sommar? Vilken årstid är det, egentligen?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.