Tänk på procenten, Helge

När en del ser min nya fina kamera, ställer de nästan alltid frågan hur många pixlar den har. Som om antalet megapixel vore ett tecken på hur bra bilderna blir. Det är inte antalet pixlar som avgör hur bra bilderna blir, det säger bara hur mycket information kameran kan spara i en bild och hur mycket du kan förstora en utskrift. Inget annat.

Att tro att antalet megapixlar är avgörande för hur bra bilder kameran kan ta, är som att tro att ett vin är godare och finare ju högre procent alkohol det har. Vilket alla vet inte är fallet. Det är andra faktorer som avgör vinets kvalité, som vilken druva som används, vilken jordmån vinrankan är planterad i, antalet soldagar respektive regndagar, skördedag och så vidare. Samma sak gäller för choklad, det är inte procenthalten kakao som avgör kvalitén på chokladen, det är samma faktorer som för vin: vilken böna som använts, jordmån, väderlek osv. Liksom att tro att en cykel är bättre och snabbare ju fler växlar den har, när det är cyklistens kondition, styrka och uthållighet som avgör hur fort det går.

Det är många andra faktorer som avgör om det blir bra bilder eller inte med en kamera. Den enskilt största faktorn för att få bra bilder är ett bra objektiv som ger bra skärpa i hela bilden. Sensorn som omvandlar ljuset till de digitala signalerna måste också vara bra, så bilderna inte får rödstick eller andra färgavvikelser. Sen hänger det mycket på fotografen, hur denne ställer in kamerans bländare, tider och andra saker för att få en bra bild. Det spelar ingen roll hur många miljarder pixlar kameran kan prestera, om objektivet ger suddiga bilder, sensorn ger röda bilder eller om fotografen är darrhänt och inte kan hantera kamerans funktioner.

Folks fokus på antalet megapixlar är som när vi var små och vi avgjorde hur snabb en bil var, utifrån hur mycket hastighetsmätaren kunde visa. Det är ok att barn tror sånt, men att vuxna gör det är lite ofattbart. Det är inte antalet procent, megapixlar eller växlar som avgör kvalitén. Det är så mycket annat att det inte går att räkna i siffror alena.

7 reaktioner på ”Tänk på procenten, Helge”

 1. Jämförelsen med vinet och procenten haltar lite. Snarare så att en vinare på 3 liter skulle vara godare än en sjuttis om man jämnför med pixlarnas påverkan på bilden.

 2. Fredde, så kan man ohalta också. Men det där med kakaohalten har jag hört en del på chokladmässan “åh, den har 97% kakaohalt, då måste den vara fin…”. Även Marabou kan göra “choklad” med hög kakaohalt, men smakar skit ändå.

  Men man får roligare med 3 liter vin än en sjuttis, så påsättåvis är det högre kvalité på själva fyllan. ;~)

 3. Du har så rätt i det du skriver, Bruse, men jag måste ändå tillägga att även om fotografen kan hantera alla funktioner till fullo så hjälps det inte om man inte kan se och skapa motiven.

  En duktig fotograf kan ta mycket fina bilder med en dålig kamera, medan en dålig fotograf inte lyckas oavsett hur bra kamera han/hon har.

  Din bild gillar jag “skarpt”. 😉
  Mycket välkomponerad.

 4. Dennis: självklart betyder fotografens blick mycket för att det ska bli en bra bild. Nu tänkte jag mer på de tekniska kvalitéerna för en bild.

  Tack för berömmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.