Oraukad på Gotland

Dag 1, måndagen den 4 juli 2011
Första intrycket var när 50 kg cykel med packning skulle bäras nedför tre trappor, vilket var en ansträngning om något. Trampade iväg till Årstaberg station för vidare färd mot Nynäshamn. Det regnade lite, så Gore-texstället åkte på. Det blev därmed lite svettigt i onödan. Förvånades över hur ovingligt och stabilt det var att cykla med styrväska, två packväskor samt packning ovanpå. Bara för några dagar sedan funderade jag på att byta till mer lättrullade hjul på cx:n, men nu med packning märker jag inte av det hela.

Var ute i god tid, så jag hann med ett tåg som gick en timme tidigare, så det blev väntan på kajen i snålblåsten. På båten var det vid skottet fiffiga remmar att surra fast cykeln i, så de skull stå stadigt på överfarten.

Visby
Anländer med båten klockan 14 i Visby hamn. Tar sikte direkt mot Villa villekulla, men det var omgärdat av högt och tätt staket så det var inte mycket att se. Drog vidare mot Högklint med dess fantastiska utsikt över Visby. Vidare söderut med vinden i ryggen och det pinnar på i 25 km/h, trots packningen. Förvånades ständigt över vad lätt det gick. Fyllde på vatten i Klintehamn och tog en liten Pressbyråfika.

Planen var att cykla framåt 18-tiden för att då hitta lämplig tältplats. Första dagen räknade jag med att det skulle ta tid att resa tältet och få iordning allt. Följde Gotlandsleden som gick utefter kusten och därute i havet tronade både Lilla och Stora Karlsö upp. Vid Kronvald fanns en före detta fiskehamn med gamla hus, numera är det ett naturreservat. Klockan var halv sex, så jag fann det lämpligt att slå läger där. Slog upp tältet bakom ett av husen för att få lä, men det var inte nödvändigt då det mojnade framåt kvällen.

Kronvalds fiskeläge
Packade upp mina grejer, bredde ut liggunderlaget så den fick blåsa upp sig själv och bredde ut sovsäcken. Var lite spänd hur första natten skulle avlöpa. Kokade upp vatten till den frystorkade middagen i det nyinköpta gasolköket som var liten och smidig. Efter måltiden vandrade jag runt lite bland husen. Eget utedass hittade jag i kanten av gården och en soptunna fanns det. Mycket praktiskt att slippa skita i skogen eller släpa på egna sopor. Noterade att jag bör ha en soppåse, vilket jag glömt.

Kröp in i tältet och sakta började fåglarna tystna och havet lägga sig, varvid jag somnade in vid niotiden.

Såhär första dagen blev det bara 53 km på 2:30 rulltid, med ett rullsnitt på 21,4 kim/h.

Dag 2, tisdagen den 5 juli
Somnade skönt runt 21, väcktes 22 av telefonen som larmade med sin signal “gå och lägg dig”. Bli väckt av att det är dags att lägga sig… Fåglarna tystnade runt 20-21. Drömde två gånger att fiskeläget var fullt av tält och husvagnar när jag vaknade, att platsen blivit en campingplats. Sov till klockan sex, hyfsat bra sömn under de 8-9 timmar. Det var helt vindstilla och havet låg blankt. Det var dagg i gräset och på tältet. Insåg snabbt det obra med tält med bara en tältduk när det är fuktigt om natten. Fukten gick igenom tälttaket och det droppade in vatten. Snuddade jag med huvudet, rann det igenom och jag blev blöt. Nästa gång ska jag ha ett tält som hållet tätt!

Kokade upp vatten till det frystorkade kaffet, tog tre knäckemackor med tubost. Praktiskt då inget behöver kylskåp.

Molnfritt, soligt och varmt. Väntade en stund på att tältet skulle torka, så jag kunde packa ned det. Sen drog jag vidare efter kusten.

Burgvik
Efter cirka 4 mil kom jag till Burgvik strax före elva, där jag hittade den lokala lunchserveringen. Det bjöds på stekt fläsk, stuvade grönsaker, kokt potatis, sallad, bröd och kaffe. Lite skillnad mot gårdagens frystorkade middag. Vaskade av ansiktet, hals och armhålorna på toaletten.

Drog sedan norrut och då fick jag motvind, men höll ändå en marschfart mellan 20 och 25 km/h. Fortfarande förvånad vad lättrullat det var med all packning, trots motvinden.

Ljugarn
Kom till Ljugarn ungefär halv fyra och var nästan villig betala för vandrarhem för att få duscha. Rullade ända ned till STF:s vandrarhem men den var obemannad. I ett litet museihus på gården satt en tant och farbror. Frågade om bemanningen på vandrarhemmet, att jag egentligen var ute efter att få duscha. ”Det finns en dusch i gästtoaletten”, svarade de. ”Du kan få låna den, men du måste vara klar före fyra”. Klockan var kvart i och jag svarade att ”jag är ju en man”. Snabbt av med packningen och letade fram tvål och handduk, av med paltorna. Fem i fyra var jag ute igen, nyduschad och klar. Bytte dock inte kläder, tänkte vänta med det tills kvällningen.

Trampade vidare utefter Gotlandsleden som övergick i en förskräckligt dålig grusväg med en för Gotland rejäl stigning. Kan verkligen Gotland ha en höjd på 45 meter?

Rodarve
Klockan närmade sig 18 och jag letade lämplig tältplats utefter kusten. Gjorde en onödig omväg på en halvö med grovt grus, men till slut kom de vindpinade tallarna vid stranden och jag hittade en bra palts nära havet.

Havet skvalpade med det var vindstilla mellan tallarna. Här fanns också en soptunna, men ingen toalett, förutom naturen. När jag skulle koka vatten till middagen sa det pys i den första gasolbehållaren. Den var redan slut! Enligt Addnature skulle den hålla cirka en timme, men jag hade använt den max 20-30 minuter. Jag blev orolig att de tre medhavda tuberna inte skulle hålla en vecka som jag planerade. Hade ingen lust att sitta på kvällen långt från affär, utan gas och middag. En rejäl humörsänkare.

Läste den medhavda boken De som inte vann tills ögonen började falla.

Dagens etapp råkade bli 122 km som avverkades på 6 timmar rulltid, totaltid cirka 10 timmar med stopp, rullsnitt på 20,4 km/h.

Dag 3, onsdagen den 6 juli
Somnade runt 21 igår och vaknade vid två och fick tråckla mig ut för att pissa. Vaknade vid sex men somnade om till 8. Inte alls lika god sömn som igår. Blev dock närmare 11 timmar! Vågskvalpet kanske var kanske för rogivande, för det skvalpade hela tiden. Ingen mojnande bind den här natten inte. Varmt i tältet. Mulen morgon med lätt fuktig luft, det var äckligt klibbigt. Alla väderappar sa att det skulle vara molnfritt och soligt. Det var det inte!

Det började dugga lätt, eller så hade luften så hög luftfuktighet att luften blev mättad. Blev orolig att det skulle börja regna, då jag kände att tältet nog inte skulle hålla tätt. Dels verkade det gammalt, då coatingen började släppa, och den hade inte ytter- och innertält. Humöret dalade men jag packade raskt ihop och drog iväg. Mot nästa kyrka och vattenpåfyllning. Alla dessa kyrkor överallt är bra när det ska fyllas på vatten. De finns överallt, syns på mils avstånd och finns utmärkt utmärkta på kartan. Alltid nära till hands. Äntligen duger kristendomen till någon nytta för mänskligheten.

Dalhem
Kom fram till Gotlands-Hesselby Jernväg där ångloket började puffa igång för dagens trafikstart. Det var fortfarande mulet och regnet hängde som ett hot i luften. Trots att alla appar fortfarande lovade molnfritt och strålande sol. Lusten att fortsätta började rinna av mig. Skulle det börja regna, skulle det lånade tältet inte hålla tätt, då det inte ens klarar morgondagg. Jag och packningen skulle bli genomblöta. Under den korta turen med ångtåget funderade jag och när jag i caféet fick min köttfärspaj, lokal (dyr men god) äppelmust och kaffe ringde jag Destination Gotland och bokade hemresan. Nu åker jag hem.

Jag har ju ändå hunnit med halva Gotland och andra halvan måste jag ju spara till nästa gång.

Visby igen
Framme i Visby hamnade jag vid Österport. Frågade två poliser om man får cykla innanför ringmurarna, med tanke på fordonstrafikförbudsskylten jag såg vid porten. Jodå, det var bara genom porten man inte fick cykla. Fick tips om bra matsälle som bjöd på Biff a la Lindström – dock utan kapris – stekt potatis, lingonsylt och gräddig gräddsås. Fem timmar tills båten går.

Dagen korta etapp blev 61 km på 3:15. Rullsnitt på klena 18,9 km/h, men då ingick en del soft kryssning runt i Visby.

Reflektioner och sammanfattning
Det var hastigt påkommet den här turen. Alla grejer som sovsäck, liggunderlag, styrväska, pakethållare, mat gasolkök, kudde införskaffades på tre dagar och någon större planering än att jag skulle börja motursvarv hade jag inte. Hade aldrig tältat förut, dess mindre själv. Aldrig cyklat med packning förut. Så det kunde ju sluta hur som helst. Men det slutade lyckligt. Förutom att jag tappade lusten när det var risk för regn. Det här ska jag definitivt göra om. Då med bättre tält, mer planering och då stanna till vid fler sevärdheter och ta tid på mig. Det gick lite väl fort med ett rullsnitt på över 20 km/h och halva Gotland avverkat på två dagar (en heldag och två halva).

Till nästa gång ska jag ha med en liten påse att lägga skräp i, nu fick jag ha det i byxfickorna tills tillfälle gavs. Sällskap är trevligt på kvällen, det ska med nästa gång. Fick en släng av lappsjuka att sitta och glo på ett hav och en horisont långt därute.

Bästa sakerna som jag hade med var bland annat gasolköket. Liten och smidig. Kanske det var fel på första tuben eller så här efteråt, kanske jag inte hade skruvat åt tändaren ordentligt så jag inte fick nytta av all utlovad brinntid. Styrväskan där jag hade det nödvändigaste, var mycket praktiskt. Nära till hands, med karta ovanpå och lätt att ta med, med sin bärrem när jag lämnade cykeln.

Totalt avverkade jag 236 kilometer på 11:45 i rulltid. Vilket gör ett rullsnitt på 20 km/h. Inte illa pinkat med 25 kilograms packning! Noterade att jag stod still ungefär ytterligare 50% av tiden, så totalt ungefär 17 timmars färdtid, inklusive stillastående och rulltid.

Nej, någon rauk såg jag inte. Jag cyklade nog förbi allihopa. Ännu ett skäl att göra om det hela.

De tre dagsetapperna
Dag 1:

Dag 2:

Dag 3:

4 reaktioner på ”Oraukad på Gotland”

  1. Det kan ha varit kondens i tältet, inte läckage från daggen. Blött på insidan blir det hursomhelst om det inte ventilerar.

    Men det gick ju bra ändå. Jag har också funderat lite på tälttouring.

  2. Jag tror också det var oventilerad kondens. Men då coatingen började smulas sönder på insidan, så litade jag inte på tältet att det skulle palla regn. Ville inte chansa…

    Hitta tältställen var inte så svårt, beror på hur petig man är. Vill man vara avskiljd osv, ha fin utsikt osv kan det bli svårare, men inte omöjligt. De flesta naturreservat var det tältförbud i, men en del fick man tälta en natt i. Stod på skyltarna där det började.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.